Hem Inredning & DesignUnik Keramikfärgsättningljussättningdekorationsmåleri
allmänt om yrketreferenslistaMonica Kisberg
Färgsättning 

 

 

En färg är så mycket mer än en kulör
Förskönande, skyddande

Alla har vi en favoritfärg och olika kulörer påverkar oss som individer. De signaler som färgerna sänder ut påverkar vårt undermedvetna, vissa får oss att bli aktiva medan andra har en lugnande effekt. Färger kan användas för att skapa en viss stämning. Genom medveten färgsättning kan man skapa rum som ger ett
- varmt och soligt intryck (gult - rött)
- livligt och aktivt intryck (rött - blått)
- kyligt och friskt intryck (blått - grönt)
- milt och lugn intryck (gul - grönt)
Man ljusar färgen med vitt eller dämpar ner den med svart.

Färgupplevelsen varierar dessutom med olika avstånd, storlek och färgtemperatur på ljuskällorna: dagsljus, glödljus, lysrör, halogen osv.

 

Nedan följer citat från olika källor vad färgerna rött, grönt, gult, blått symboliserar och hur de kan påverka oss

- Rött är blodets färg, aktion, fara, muskelstyrka, sport, läppstift, passion, krig, kärlek, glamoröst, farligt. Rött ska inte vara på stressade platser, men kan fungera där det är kallt, för rött värmer.
- Rött står för passion, romantik men även fara. Den anses också öka ämnesomsättning.
- Rött: den främsta färgen, förknippas med solen och krigsgudar. Den symboliserar den aktiva manliga principen. Eld, sol, kunglighet, kärlek, glädje, fest, lidelse, energi, grymhet, anarki, revolution, sexuell upphetsning, hälsa styrka, vrede, mod, storsinthet. Rött tillsammans med vitt symboliserar död. Gudabilder målas ofta med rött som en vittnesbörd om övernaturlig kraft eller helighet. Rött kan också vara djävulens färg.

- Grönt. Grönska, lugn, trygghet, snällt, friskt, hälsosamt. Miljötänkande, ekologi, icke aggressiv, vårdande.
- Grönt står för lugn, förnöjsamhet och fertilitet men det är också avundsjukans destruktiva färg.
- Grönt: kan förknippas både med livet och döden. Grönt är ungdomens, hoppets och glädjens färg men också förgänglighetens, förändringens och svartsjukans. Grönt (gult och blått) är en magisk färg som förenar himmel och jord. Den förenar också intellektets blå kyla och solens gula känslovärme och skapar hoppet om jämlikhet, livsförnyelse och återuppståndelse. Som kärleksparet Venus och Merkurius färgsymboliserar grönt alstring, glädje, tillit, paradiset, överflödet, fred. Som omogenhetens färg är grönt förknippat med naivitet och dårskap.

- Gult. Vakenhet, pigghet, kvickhet, snabbhet. Gult passar där vi kommunicerar, konfererar och har seminarium. Passar även i bibliotek, i idérum, där kundmöten hålls och brev skrivs.
- Gult står för glädje och intelligens kombinerat med negativ feghet.
- Gult: det ljusgula eller gyllene är solens färg, det symboliserar intellektet, intuitionen, tron och godheten. Det mörkgula betecknar bedrägeri, svartsjuka, ärelystnad, girighet, trolöshet, hemlighetsmakeri. En gul eller gulsvart flagga betecknar något som står under karantän.

- Blått. Skymning i lugn, vila, paus och är en signal för att sova. Madrasser är ofta blå. Blått passar i stressig miljö och där det sker mycket olyckor - då blir det lugnt.
- Blått står för andlighet, visioner, frihet kombinerat med våra vida drömmar.
- Blått: sanning, intellekt, andlighet, visdom, lojalitet, trohet, beständighet, kyskhet, ett fläckfritt rykte,
storslagenhet, fromhet, fred, kontemplation, svalka, det stora tomrummet före skapelsen, oändlig rymd, sanning, rättvisa. Himmelsblått är den stora moderns färg och förknippas också med alla himlens gudar och makter. Blått är också månens färg.

monica@kisberg.se


MONICA KISBERG INREDNINGS & DESIGN, TEL 070 798 26 08