Hem Inredng & DesignUnik Keramikfärgsättningljussättningdekorationsmåleri
allmänt om yrketreferenslistaMonica Kisberg
Ljussättning / belysning

Belysning är att tillföra ljus för att kunna se
Människor påverkas på olika sätt av belysningen, hur vi mår och vad vi presterar. Omedvetet skapar ljussättningen bilder och minnen hos oss och gör så att man får associationer, upplevelser och kan känna stämningar.

Allmänbelysning, arbetsbelysning, stämningsljus etc. Det krävs noggrann planering av belysning. Därför behövs kunskap om och förståelse för ljusteknik, synergonomi, psykologi, arkitektur men även ett konstnärligt seende. Vid ljusplanering jobbar jag vid behov nära ihop med el-, ljuskonsulter och leverantörer av belysningsarmaturer. Arbetsredskapet för 2000-talet är synsinnet, därför krävs både visuella och tekniska krav vid belysningsplanering som att undvika bländning, skarpa kontraster och reflexer.

Ljus är poetiskt, svårgripbart och ändå praktiskt.
Ljuset är både abstrakt och konkret på en gång. Ljus är spännande hur det påverkar rummet och skapar olika upplevelser.

Ny teknik - spar energi
Nya krav har tillkommit och arbetsplatserna blir mer komplexa. Miljö- och kostnadsmedvetande påverkar belysningens utformning. Material utvecklas ständigt och genom medveten ljusgestaltning (med ljus på rätt ställe och rätt nivå) och verkligt nytänkande spar man energi.

Genom att välja effektiva ljuskällor och genom att bättre styra och reglera ljuset kan man inte bara minska energiåtgången och belysningens miljöbelastning utan även skapa en bättre ljusmiljö anpassad till olika behov.

Undersökningar visar att det är möjligt att spara 30-50% av den el som används för belysning om ni inte har gjort något åt er ljussättning de senaste 10-15 åren.

 

 


 

monica@kisberg.se


MONICA KISBERG INREDNINGS & DESIGN, TEL 070 798 26 08